Öncelikle, bir inşaat tekniğinin başka tekniklere göre tamamen üstün veya avantajlı olduğunu iddia etmek doğru değildir. Çünkü, her bir yönteminin kendine özgü artıları ve eksilerinin olduğunu bilmemiz gerekir. Önemli olan, ihtiyaca uygun olan en doğru konut üretim şeklini belirlemek ve seçmektir.
Tek katlı yapılardan bahsedersek, hafif çelik yapıların betonarme yapılara göre büyük oranda avantaj sağladığını ve en çok tercih edilecek yapı tarzı olacağını kolaylıkla ifade edebiliriz. Bunun gerekçelerini aşağıda madde madde zaten bulacaksınız.
İki katlı (dubleks) yapılarda ise şu temel husus her zaman göz önünde tutulmalıdır: çelik ve betonarme yapıların statik (yük taşıyıcı) özellikleri birbirinden farklıdır.
Betonarmede yük taşıyıcı elemanlar “demir donatılı beton kolon/kirişler” iken; hafif çelik yapılarda ise duvar içine sık aralıklarla yerleştirilen “hafif çelik profiller” taşıyıcıdır. Diğer deyişle, yapı mühendisleri betonarme sistemde binayı beton kolon/kirişlere taşıtırken, çelik sistemde duvar panelinin tamamı taşıyıcı eleman olur. Bu sebeple, iki katlı çelik yapılarda duvarların belli oranda üst üste bindirilmesi prensibi statik açıdan gerekli ve daha çok arzu edilen bir özelliktir. Diğer taraftan, betonarme yapılarda sıhhi tesisatlar için bir havalandırma boşluğu bırakılması gerekirken, hafif çelik yapılarda bu tesisatlar genellikle çelik kirişler arasında geçirilebilir.
Özetle, katlı yapılarda statik ve mekanik planlamalar mimari tasarım süreciyle daha üst düzeyde etkileşim halindedir. Bu sebeple, bir dubleks yapının üretim şekline karar vermek için arsanın ve müşterinin talep ve ihtiyacına göre yapının mimari/mühendislik/mekanik bütünlüğü korunacak şekilde yönlendirme yapmak en doğrusudur.
Çelik Yapıların Avantajları: